Gülümsemek, hissettiklerimizi göstermenin en keyifli yolu! Bu keyfin olmazsa olmazı ise tabii ki sağlıklı diş ve diş etleri. Diş eti sağlığı çoğu zaman gözardı edilmesine rağmen yaşam konforumuzun kahramanlarından biridir. Küçük olduğunu düşündüğümüz diş eti kanaması gibi problemler vücudumuzun işleyişine dair büyük ipuçları taşıyor olabilir.
Diş eti kanaması nedenleri ve tedavisi hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin!
Diş Eti Kanama Nedenleri
Diş etleri sağlıklı olduğunda genellikle pembe renkte ve sıkı bir dokuya sahiptir. Ancak bazen diş etlerinde hassasiyet, şişlik veya kanama gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu duruma sebep olan birden fazla etken olabilir. Gelin birlikte göz atalım:
Diş Plakları ve Tartar Birikimi
Plak birikmesi, diş eti hattında kanamanın en yaygın nedenidir. Dişte plak varlığı ise diş eti iltihabı ile sonuçlanabilir. Düzenli olarak temizlenmeyen plak, sertleşir ve tartar haline gelir. Bu tartar kanamanın artmasına sebep olur, ilerleyen durumlarda ise periodontitis olarak bilinen bir diş eti ve çene kemiği hastalığına yol açabilir.
Diş Fırçalama ve Diş İpi Kullanımı
Dişlerin düzenli olarak fırçalanmaya ve diş ipi kullanımına ihtiyacı vardır. Diş bakımı aksatıldığında diş etleri arasında yemek parçaları ve plaklar birikir. Bu da diş etlerinde görülen kanamanın sebeplerinden bir tanesidir.
Diş Fırçalama Tekniği
Fırçalamanın diş ve diş eti sağlığı için önemini bir önceki maddede konuştuk. Ancak zaman zaman bu eylem esnasında da kanamayla karşılaşıyor olabiliriz ancak bunu sebebi fırçalamanon kendisi değildir. Öyleyse, diş fırçalarken diş eti kanaması neden olur?
Dişleri uygun bir fırçayla, yumuşak ve doğru teknikle fırçalamak gerekir. Bilinçsiz fırçalama diş etlerinde hassasiyete yol açabilir. Diş etlerinin tahriş olması kanamaya sebep olur.
Diş Eti Hastalıkları
Dişlerin ve diş etlerinin sıklıkla etkilendiği ağız sağlığı sorunları diş eti hastalıkları olarak bilinir ve belirtileri arasında diş eti kanaması da bulunur. Bu hastalıkları beraber inceleyelim:
Diş eti iltihabı: Diş eti iltihabı, diş etlerinde iltihaplanma ve kanamanın yaygın olduğu diş eti hastalığının en hafif şeklidir. Bu plak birikimi ve bakterilerin neden olduğu bir hastalıktır. Genellikle iyi ağız hijyeni alışkanlıkları (düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı) ile tedavi edilebilir.
Periodontitis: Diş eti iltihabı tedavi edilmezse veya kötüleşirse periodontitis adı verilen daha ciddi bir diş eti hastalığı biçimine dönüşebilir. Periodontitis diş eti çekilmesine, dişlerin sallanmasına ve hatta diş kaybına neden olabilir. Tedavi gerektirir ve ilerlemiş vakalarda bir diş hekimi tarafından ele alınmalıdır.
Periodontal Apse: Periodontal apse, diş eti iltihabının kötüleştiği ve enfekte olduğu bir durumdur. Bu apseler şiddetli ağrıya ve şişmeye neden olabilir. Tedavi genellikle apse drenajı ve antibiyotiktir.
Diş eti hiperplazisi: Bazı ilaçların yan etkileri veya genetik faktörler nedeniyle diş etlerinde aşırı büyüme meydana gelmesidir.
Periapikal apse: Diş kökü enfekte olduğunda periapikal apse oluşabilir. Bu da diş etlerinin şişmesine ve kanamasına neden olur.
Diş eti ülserleri: Aft gibi bazı ağız yaraları diş etlerini tahriş edebilir ve kanamaya yol açar.
Hormonal Değişiklikler
Özellikle hamilelik, adet döngüsü ve menopoz sırasındaki hormonal değişiklikler diş etleriniz üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.
Hamilelikte diş eti kanaması artan hormon seviyelerinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Bu dönemde diş ve diş etleri daha hassastır.
Adet döngüsü sırasında bazı kadınlarda hormonal değişikliklere bağlı olarak diş etlerinde kanama görülür. Bu durum genellikle adet dönemi bittikten sonra ortadan kalkar.
Östrojen seviyelerinin düşmesiyle diş etlerinin incelmesine bağlı olarak kanamaya neden olabilecek bir diğer durum ise menapozdur.
Sigara İçme ve Tütün Kullanımı
Sigara içme ve tütün kullanımı diş eti sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerden biridir. Günde ondan fazla sigara içen hastaların diş eti hastalığının tedavisinde başarı oranının azaldığı rapor edilmiştir. Bunun nedeni sigaranın kan damarı oluşumu üzerindeki etkisi, savunma hücrelerinin fonksiyonuna zarar vermesi, kollajen sentezini etkilemesi ve inflamatuar yanıtı değiştirmesidir.
İlaçlar
Kan sulandırıcı ilaçlar (antikoagülanlar), kan pıhtılarını önlemek veya tedavi etmek amacıyla kullanılır. Bu ilaçların kullanımı sırasında diş eti kanaması görülme olasılığı daha yüksektir.
C Vitamini Eksikliği
Vitaminlerin, tüm sistemimize olduğu gibi diş ve diş eti sağlığımıza da önemli katkıları vardır. Peki, diş eti kanaması hangi vitamin eksikliği sonucu karşılaştığımız bir problemdir?
C vitamini (askorbik asit), diş etindeki bağ dokusunun güçlü kalmasına yardımcı olarak diş ve diş eti sağlığında hayati bir rol oynar. Vücutta yeterli C vitamini olmaması diş eti kanamalarına yol açabilir.
Gingivitis veya Periodontitis (Diş Eti İltihabı)
Periodontal hastalıklar, diş etlerini ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen inflamatuar hastalıklardır. Erişkin diş kayıplarının %70’i periodontal hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Erken evrede teşhis edildiği takdirde bu hastalıklar kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.
Periodontal hastalık diş eti iltihabı ile başlar. Yani diş eti iltihabı periodontal hastalığın erken evresidir. Bu süre zarfında diş etleri kanar, kırmızılaşır ve boyutları artar. Başlangıçta çok fazla rahatsızlık yaratmayabilir. Tedavi edilmezse bu hastalık periodontitise ilerleyebilir.
Periodontal hastalıkların ilerlemiş safhasına Periodontitis denir. Alveol kemiğinde ve dişleri destekleyen diğer dokularda hasar meydana gelir. Diş ile diş eti arasında “periodontal cep” oluşur. Periodontal cebin varlığı enfeksiyonun yerleşmesini ve hastalığın ilerlemesini kolaylaştırır. Hastalık ilerledikçe dişler sallanmaya başlar ve diş çekimi gerekli hale gelebilir.
Diş Eti Kanamasına Eşlik Eden Belirtiler?
Tedavi edilmeyen diş eti kanaması zaman zaman başka problemlere yol açabilir. İşte diş eti kanamasından muzdaripseniz aşina olabileceğiniz birkaç belirti daha:
Kızarıklık ve Şişlik: Diş eti kanaması genellikle diş etlerinin kızarması ve şişmesi ile birlikte görülür. Bu diş etlerinin iltihaplandığının bir göstergesi olabilir.
Diş Eti Hassasiyeti: Diş eti kanaması yaşayan kişiler, diş etlerinde hassasiyet hissedebilirler.
Kötü Ağız Kokusu: Diş eti iltihaplanması ve kanama, kötü ağız kokusuna neden olabilir.
Diş Eti Cebi Oluşumu: Diş eti kanaması, diş etlerinin çekilmesine ve diş eti ceplerinin oluşmasına neden olabilir. Bu cepler, bakteri birikimi ve enfeksiyon riski taşıdığından uzman tedavisi şarttır.
Ağız Ülserleri: Diş eti kanamalarının aft oluşumuna sebep olduğu örnekler mevcuttur. Bu aftlar ağızda ağrı ve rahatsızlık hissi yaratabilir.
Sağlıklı Diş Eti Görünümü Nasıl Olmalıdır?
Sağlıklı diş eti soluk pembe renkli ve mattır, yüzeyi pürüzlü bir dokudadır. Diş fırçalama veya diş ipi kullanımı sırasında kanamaz. Sağlıklı diş etlerinin görünümünü aşağıda inceleyebilirsiniz.
Diş Eti Kanaması Tedavisinde Neler Yapılır?
Diş eti kanaması ve sebepleri üzerine detaylı bir okuma yaptık. Peki, diş eti kanaması nasıl geçer?
Diş eti kanamasının tedavisi ve önlenmesi, sağlıklı bir ağız ve diş hijyeni ile başlar. Düzenli olarak ağız ve diş kontrolü randevularına giderek uzman görüşüne başvurmak ağız sağlığınız için yapacağınız en faydalı yatırım olur. Böylece diş hekiminiz, diş eti sağlığınızı izleyebilir ve gerektiğinde müdahalede bulunabilir.
Diş eti kanamalarının önüne geçmenin bir diğer yolu diş taşlarından kurtulmaktır. Diş taşları, diş eti kanamasına neden olabilen bakteri plağının sertleşmiş formudur. Uzman gözetiminde yaptıracağınız temizletme işlemi diş etlerinizi ilk günkü sağlıklı ve güçlü formuna kolayca kavuşturabilir!
“Diş eti kanamasına ne iyi gelir?” diye düşünüyorsanız, hekiminizin diş fırçası, macun ve gargara önerilerini dikkate almalısınız. Dişlerinizi çok sert bir fırçayla, hırpalayarak fırçalamadığınızdan emin olun.
Uyarıları dikkate almanıza rağmen beklenmedik bir problemle karşılaştıysanız ve “Diş eti kanaması nasıl durdurulur?” merak ediyorsanız, evde hızlı bir çözüm olarak ılık tuzlu suyla gargara yöntemini kullanabilirsiniz. Ancak bu çarelerin geçici olduğunu ve olabilecek en hızlı şekilde diş hekiminizden destek almanız gerektiğini unutmamalısınız.
IstDentbul ile Diş Eti Kanaması Tedavisi
Yazımızda bahsettiğimiz gibi diş eti kanaması kendi başına da bir problem olabilirken, zaman zaman ağız sağlığımızdaki daha büyük aksaklıkların da habercisidir. Onu ihmal etmek, yaşam konforumuzu, diş ve diş eti sağlığımızı riske atmak anlamına gelebilir. Sürekli diş eti kanaması konusunda muzdarip olmak normal değildir. Bu durumda, ertelemek ve geçici çözümlerle geçiştirmek yerine güvenebileceğiniz bir uzmana başvurup destek almak kendiniz için vereceğiniz en doğru karar olur.
Şanslısınız ki IstDentbul ile çoktan tanıştınız! Sizi emin ellerde hissettirecek profesyonel kadromuz yardım ve destek için daima hazır. Bize ulaşarak aklınızdaki soru işaretlerini giderebilir ve hayallerinizin ağız sağlığına kavuşmak için ilk adımı bugün atabilirsiniz!